دیگر کمتر کسی وجود دارد که تلفن همراه هوشمند داشته باشد ولی از اپلیکیشن پیام رسان استفاده نکرده باشد. زمان زیادی از نقش سنتی تلفن های همراه، یعنی ارسال اس ام اس گذشته است. و در حال حاضر بیشترین پیام ها از طریق همین اپلیکیشن های پیام رسان فرستاده میشوند. در حال حاضر پیغام فرستادن فقط محدود به ارسال پیام متنی نمیشود. بلکه میتوانید تصاویر، ویدئو و موزیک و حتی استاتوس را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
غول اپلیکیشن های پیام رسان، برنامه واتساپ است. بیش از یک میلیارد نفر در 180 کشور دنیا از این برنامه استفاده میکنند. بعد از واتساپ پیام رسان فیسبوک و ویچت کاربران زیادی دارند.
ویژگی های برنامه پیام رسان و چت
اگر در حال حاضر به فکر این هستید که به سراغ طراحی یک اپلیکیشن پیام رسان بروید، باید بدانید که پیام رسان ها رقیبان زیادی دارند. و کاربران از آنجا که در حال حاضر با چنین برنامه هایی آشنایی دارند، انتظار زیادی از یک اپلیکیشن پیام رسان خواهند داشت. اپلیکیشنی که برای ارسال و دریافت پیام و غیره میخواهید طراحی کنید باید علاوه بر دارا بودن تمامی امکانات لازم، آن امکانات را به خوبی اجرا کند و ویژگی متمایز از دیگر پیام رسان ها داشته باشد تا کاربران به دانلود برنامه و استفاده از آن تشویق شوند. اما تصمیم داریم ویژگی های یک برنامه پیام رسان مدرن را برای شما بازگو کنیم.
لاگین و یا وارد شدن در برنامه
این روز ها پیام رسان ها برای کاربرانشان هویت خاصی در نظر گرفته اند و این امکان را به آنها داده اند که علاوه بر وارد کردن شماره تلفن جهت ثبت نام و ورود، بتواند تصویر پروفایل و یا حتی چند خطی در مورد خودشان وارد کنند. زمانی هم که کاربر شماره تلفن را وارد کرد باید برای او کد فعال سازی ارسال شود تا برنامه از صحت شماره و مالک آن اطمینان پیدا کند. میتوانید بعدا از ایمیل و یا حتی از ساخت نام کاربری برای وارد شدن کاربران استفاده کنید. گرچه اگر تازه به سراغ ساخت برنامه پیام رسان و چت رفته اید، بهتر است که ثبت نام و ورود کاربر را زیاد سخت نگیرید تا کاربران بیشتر و راحت تر در برنامه ثبت نام کنند.
ساخت ربات چت
مبتکر ربات های پیام رسان و چت، برنامه تلگرام است. و به نوعی انقلابی در صنعت ساخت و امکانات پیام رسان ها ایجاد کرده است. اگر میخواهید با چنین برنامه هایی رقابت کنید، باید علاوه بر قرار دادن ربات، نوآوری دیگری داشته باشید تا کاربران متوجه وجه تمایز شما و سایر برنامه های پیام رسان شوند. ربات ها در حال حاضر کارهایی از جمله دسته بندی و دریافت های ایمیل های شخصی، اعلان اخبار جدید و... انجام میدهند. دنیای ربات های چت بسیار بزرگ است و مطمئنا فضای زیادی برای فعالیت در آن وجود دارد.
ارسال پیام برای لیست انتشار
احتمالا یکی دیگر از مزیت های برنامه تلگرام نسبت به رقبایش مانند برنامه وایبر، ایجاد کانال برای ارسال پیام برای چندین نفر ،به صورت همزمان، بود. در حال حاضر کاربران زیادی عضو چنین کانال هایی هستند و عده ای نیز از این طریق کسب درآمد میکنند. واتساپ نیز چنین امکانی دارد ولی پیام ها در کانال قرار نمی گیرند. فقط توسط لیست انتشاری که وجود دارد، پیام ها به صورت خصوصی برای اعضای لیست فرستاده میشود.
قابلیت ارسال پیام اینکریپت یا رمزگذاری شده
بحثی که در سال های اخیر بسیار مطرح بوده، حفظ امنیت و حریم خصوصی کاربران پیام رسان ها است. برنامه پیام رسان واتساپ در این زمینه فعالیت های خوبی داشته و توانسته اعتماد یک میلیارد کاربر را به دست بیاورد. این برنامه از رمزگذاری E2EE یا همان (End To End Encryption) استفاده میکند. رمزگذاری کاربر به این صورت است که فقط طرفین چت میتوانند آن پیغام را بخوانند و دیگران به آن دسترسی نخواهند داشت. خوشبختانه این رمز گذاری پیام به قدری قوی است که اجازه دسترسی شخص سومی را نمیدهد.
رمزگذاری ویژگی است که هرگز نباید از آن غافل شوید. در حال حاضر کاربران اینترنت، دانش حداقلی از حریم خصوصی و امنیت دارند .و به دنبال برنامه ای هستند که بتوانند با امنیت پیام ها و داده هایشان را ارسال کنند.
برنامه تلگرام نیز ویژگی به نام چت مخفی (Secret Chat) قرار داده که این چت خصوصی حتی ردی در سرور ها نیز باقی نمیگذارد.
استفاده از فضای ابری برای ذخیره سازی
شاید تا چندین سال پیش اگر میخواستید برنامه پیام رسان طراحی کنید، قرار دادن ویژگی ذخیره سازی در فضای ابر خیلی اهمیت نداشت. ولی امروزه کاربران برای ذخیره سازی پیام ها و دیگر داده هایشان احتیاج به فضای شخصی دارند. تا هر زمانی که نیاز دارند، داده های مورد نیازشان را دانلود کنند. برنامه واتساپ حتی ویژگی بک آپ گرفتن از تمامی پیغام ها را نیز فراهم کرده است. برنامه تلگرام نیز چنین فضایی برای ذخیره سازی فایل ها در اختیار کاربران قرار داده است.
موقعیت جغرافیایی در اپلیکیشن پیام رسان
این ویژگی نه تنها در پیام رسان ها بلکه در شبکه های اجتماعی کاربرد زیادی دارد. و کم کم دارد جزی از موارد الزامی در طراحی چنین اپلیکیشن هایی میشود. در حال حاضر در برنامه تلگرام خیلی از شرکت ها و برند ها با استفاده از این امکان، آدرس و موقعیت جغرافیایی شان را برای مشتریانشان ارسال میکنند.
ایجاد اعلان یا پوش نوتیفیکیشن ها
Push Notification ها از جمله مواردی است که در طراحی برنامه پیام رسان نباید از آن غافل شوید. میتوانید دریافت پیام جدید، آنلاین شدن و یا فعالیت دیگر کاربران را به کاربر اعلان کنید. و امکان پاسخ دهی مستقیم از طریق نوتیفیکیشن را قرار دهید.
نتیجه گیری
برنامه های پیام رسان، با وجود رقبای بسیار قوی مانند فیسبوک و تلگرام، بازار خوبی دارند و هنوز فضای زیادی برای پیشرفت و توسعه آنها وجود دارد. اگر قصد پیاده سازی برنامه این چنینی دارید، باید سعی کنید علاوه بر رفع نیاز های کاربران، وجه تمایزی میان خودتان و دیگر رقبا پیدا کنید.
- نویسنده: ندا مراقبتی
- تاریخ: 1397/09/08
- زمان: 11:00
- نظرات: 8
8 نظر در مورد این مطلب
پیام رسان ها حس اعتماد و همینطور راحتی کار رو با توجه به امکاناتی که در اختیار کار بر قرا میدهند می دهند . اما وقتی اسم اپلیکیشن های ایرانی میآد نا خود آگاه با توجه به شرایط امروزه احساس عدم امنیت و همین طور بی اعتمادی میدهند . ولی در مقابل با اپلیکیشنهای خارجیی این حس القا نمی شود .و این موضوع نکته ای منفی در اپلیکیشن های ایرانی هست .
به نظر من توی اپ های پیام رسان اول امنیت مسئله مهمیه و بعد سرعت...متأسفانه اپ های داخلی هیچکدوم از اینها رو ندارن و به همین دلیل ازشون استقبال نمیشه...توی اپ پیام رسان تلگرام گزینه ها و امکانات قابل توجهی مثل لوکیشن آنلاین و امکان پاک کردن پیام وجود داره به صورتی که هم برای کسی که پیام رو ارسال میکنه هم برای گیرنده پاک میشه و این امکان توی واتساپ هم وجود داره اما با این تفاوت که بعد از پاک کردن پیام یه باکس خالی وجود داره که نشون میده پیامی بوده و پاک شده،این موضوع به نظر من نکته منفی واتساپه.
حس اعتماد به پیام رسان مهمترین عامل استفاده پیام رسان داخلی در ایران است
باگ های زیادی که پیام رسان های داخلی دارن مثل زمانی که از برنامه خارج میشی دیگه نوتیفیکیشن برات نمیاد به نظرم یکی از دلایلی هست که محبوبیت پیام رسان های داخلی رو از بین میبره
به نظرم برنامه ها و اپلیکیشن های پیام رسان بومی می تونن خدمات خیلی بهتری رو به کاربران ارائه کنن مهمترین موضوع هم سرقت و استفاده از اطلاعات کاربران هست که در اپلیکیشن های خارجی به شدت نمود پیدا می کنه
با سلام و درود فراوان خدمت شما و تشکر از مطالب خوبتون :) به نظر من در دنیای امروزی داشتن تلفن همراه هوشمند یکی از مهمترین نیازهای بشر هست چرا که بسیاری از فعالیت های روزمره ی ما توسط تلفن همراه هوشمند انجام میشه، همونطور که خودتون هم گفتین به عنوان مثال ارسال پیام های چند رسانه ای، موقعیت های جغرافیایی (این یه مورد که خیلی به درد من خورده تا حالا) و .. که همه ی این ها توسط اپلیکیشن های پیام رسان قابل انجامه.
پیام رسان داخلی استفاده نکردم کلا. یه بار فقط بیسفون ریختم اونم چون استیکر های قشنگی داشت. دوستای خارجیم بیشتر از واتساپ استفاده میکنن ، من ترجیحم همونه. فک نکنم دیگه برنامه ای بهتر از واتساب تلگرام و ... به بازار بیاد. فقط جای برنامه ای که سرعت آپلود فایل و بتونه به صورت چشمگیر کاهش بده بین این اسامی خالیه.
البته تو ایران مان مشکلات خیلی زیادی برای استفاده از پیام رسان ها داریم. متاسفانه پیام رسان داخلی قدرمتمندی که نداریم و هر پیام رسانی هم که با دولت همکاری نداشته باشه فیلتر میشه. شخصا فکر می کنم تلگرام بهترین پیام رسان دنیا هست ولی از دسترس با ایرانی ها خارج شده. تلگرام بخاطر سرعت خیلی بالا و امکاناتی که میده بهتر از رقیب اصلی خودش یعنی واتساپ عمل کرده